Zázračná molekula, která chrání naše zdraví

Zázračná molekula, která chrání naše zdraví

Oxid dusnatý je zázračný přírodní lék, který si vyrábí naše tělo. V roce 1998 získal Dr. Ingarro Nobelovu cenu za medicínu.

Objevil, že oxid dusnatý (NO – Nitric Oxide), který produkují různé buňky v našem těle, přenáší informace a chová se jako informační molekula při boji proti infekčním a nádorovým buňkám, jako regulátor krevního tlaku a krevního toku do jednotlivých orgánů.

Ukázalo se, že NO má významný vliv v podstatě na všechny orgány a jejich funkce. Zásadní význam NO spočívá ve vasodilatační funkci, rozšiřování cév a zajišťování optimálního prokrvení tkání a zároveň zásobování živinami a kyslíkem. Produkce NO v těle ale postupně s věkem klesá. Hlavní podíl na tom mají poškozené a zanesené cévy, jejichž výstelky ztrácí schopnost NO produkovat. Výsledkem jsou nehojící se rány, erektilní dysfunkce, různé poruchy funkce orgánů, zhoršující se mozková činnost až po neurodegenerativní onemocnění.

Nejvíce ohroženi jsou pacienti s diabetes, kteří mají obecně hladiny NO výrazně nízké a zároveň zvýšený oxidační stres. Studie prováděné v posledních deseti letech prokázaly, že hyperbarický kyslík má zásadní vliv na produkci NO. Studií se zúčastnili pacienti s diabetes i osoby bez zjevných zdravotních obtíží. Měření hladiny oxidu dusnatého před HBO terapií a v průběhu po 10 a 20 kyslíkových terapiích prokázala významné zvýšení NO. Zvýšená hladina NO se v plazmě udržela ještě po čtyřech týdnech po ukončení terapie.

Kyslíková hyperbarická terapie bezpečným a spolehlivým způsobem pomáhá zvyšovat syntézu oxidu dusnatého v organizmu a tak urychluje regeneraci. NO má výrazný pozitivní vliv na funkci cév, motoriku dýchacích cest či složité pohybové pochody v gastrointestinálním systému a urogenitální soustavě.

(„v podstatě jde o přírodní Viagru“)

Stejné účinky má NO na kardiovaskulární systém a funkci ledvin. Zvýšená syntéza oxidu dusnatého také zvyšuje produkci kmenových buněk.

Zázračná molekula, která chrání naše zdraví
Blog: Kyslíková terapie | Ilustrační obrázek k článku: Zázračná molekula, která chrání naše zdraví