Neuropatie a diabetická noha II.část

Neuropatie a diabetická noha II.část

Diabetická neuropatie může ovlivnit více než jen vaše nohy. Může také zasáhnout váš autonomní nervový systém, který řídí vnitřní prostředí těla, od srdeční frekvence, bolesti hlavy, trávení až po další základní životní funkce. V důsledku může neuropatie vést k výrazně zvýšené klidové srdeční činnosti, která vyžaduje vyšší spotřebu kyslíku a potenciálně přispívá k vyčerpání srdeční energie.

Může také zpomalovat trávení, negativně působit na vnitřní orgány a způsobovat erektilní dysfunkce.

Pokud trpíte diabetickou neuropatií, může vám lékař předepsat mnoho léků, které přímo s neuropatií nesouvisí, včetně antidepresiv, antikonvulziv nebo narkotik, které sice mohou pomáhat s příznaky, ale neřeší podstatu problému. Výsledky mohou být nepředvídatelné, někomu přinesou úlevu, jiným malý nebo žádný účinek, mohou také vyvolat silné vedlejší účinky.

Odhaduje se, že periferní neuropatií je postiženo až 100x více osob než osob s neurodegenerativními chorobami. Hyperbarický kyslík řeší přímo základní problém poškození nervů. Působí na regeneraci nervových buněk, tvorbu nových krevních cév, angiogenezi, a celkové oživení tkání. Zvyšuje bakteriocidní aktivitu bílých krvinek, zvyšuje hladiny růstových faktorů a podporuje sebeobnovovací proces špatně se hojících ran.

Dva příklady z praxe:

Muž, 46 let, posledních pět let mu otéká noha a trpí bolestí, která mu narušuje spánek a působí značný životní dyskomfort. Pracuje jako kuchař, dlouhodobě je v pracovní neschopnosti, protože bolest mu nedovolí stát déle než půl hodiny.

Noha je oteklá od lýtka až po prsty, kůže je nafialovělá a začíná praskat. Ty samé příznaky se začínají projevovat už i na druhé noze. Po absolvování 10 sezení v hyperbarické kyslíkové komoře v kombinaci s hirudoterapií kůže získala „normální“ barvu a bolestivost klesla o 70%. Po dalších 15 sezení v komoře otoky opadly a bolest zcela ustoupila. Dnes je dlouhodobě bez obtíží.

Žena, 74 let, 20 let diabetička, 14 let trpí neuropatií, noha je oteklá, necítí prsty na nohou a chodidla a špatně se jí chodí, cítí nestabilitu. Po prvních pěti sezení v hyperbarické komoře v kombinaci s hirudoterapií začíná cítit prsty. Říká, že je to pro ni velmi překvapivé, nečekala, že ještě někdy bude cítit svoje nohy. Začala zase chodit na procházky se psem a moc si to užívá.

Neuropatie a diabetická noha II.část
Blog: Kyslíková terapie | Ilustrační obrázek k článku: Neuropatie a diabetická noha II.část